Golfblessures

Golfen is een heerlijke sport voor alle leeftijden. Toch blijkt het merendeel van de golfers de 50 jaar al ruimschoots te zijn gepasseerd. Bij golfclub Princenbosch is zelfs bijna 70% van de leden ouder dan 60. Hierdoor komen diverse golfblessures als gevolg van een slechte houding of lagere mobiliteit ook met regelmaat voor. Bij Doornbos Golf werken wij aan een betere golfhouding, waarbij we werken aan de stabiliteit, mobiliteit en coördinatie van zowel de beginnende als gevorderde golfer.
 

Low impact-sport?

Golf lijkt een ‘low impact-sport’, waarbij de kans op blessures en golfklachten vergeleken met voetbal, hockey of hardlopen veel kleiner zou moeten zijn. Niets is echter minder waar. Uit onderzoek onder 7.000 amateurgolfers blijkt dat 50% van hen golf blessures ontwikkelt die aan de sport gerelateerd zijn.

De meest voorkomende golf blessures onder amateurgolfers zijn:

 1. Lagerugklachten            50%
 2. Elleboogklachten            25%      
 3. Schouderklachten           8%
 4. Polsklachten                    8%
 5. Knieklachten                    3%
 6. Heupklachten                  3%.
 7. Enkelklachten                  3%
   

Overige golfblessures

Bij professionele golfers blijken polsklachten de blessurekoploper te zijn, direct gevolgd door lagerugklachten. De belangrijkste oorzaak van blessures bij de pro's is overbelasting. Bij de amateurs zijn er twee belangrijke oorzaken voor het ontwikkelen van golfblessures:

 • Onvoldoende mobiliteit, stabiliteit en coördinatie
 • Een verkeerd uitgevoerde golfswing
   

TPI-concept

Het TPI-concept is gebaseerd op de wisselwerking tussen ‘bodymechanics’ en ‘swing biomechanics’. Hierbij is een nauwe samenwerking tussen golfprofessionals en TPI-fysiotherapeuten van belang. De eerste observeert en analyseert de swing, om vervolgens vast te stellen welke fouten er gemaakt worden.

De TPI-fysiotherapeut stelt hierna vast of de mobiliteit, stabiliteit en coördinatie verbeterd kunnen worden. Door zowel aandacht te besteden aan de juiste golfswing als aan het verbeteren van de fysieke voorwaarden kunnen uw golfprestaties aanzienlijk beter worden en zult u minder snel last hebben van blessures. 

Fysieke Golftraining

Doornbos Golf werkt volgens het TPI-concept en is gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van golf blessures. Tijdens trainingssessies van 30 of 60 minuten werkt u onder begeleiding van een ervaren TPI-fysiotherapeut aan uw golfswing en conditie. Dat kan door middel van onze Fysieke Golftraining of in losse sessies. Vele golfers boekten al goede resultaten onder onze begeleiding.  

Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem contact met ons op.